Son dönemde “vergide e-dönüşüm” haberleriyle gündeme gelen e-belge uygulamalarında köklü yenilikler planlanmaktadır.
19.10.2019 tarihinde yayımlanan 509 Sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile birçok elektronik belge ve uygulamalarında değişiklikler yapılmıştır.
Çalışma yaşamınızda faydalı olması ümidiyle, söz konusu değişiklikler ve uygulama zorunlulukları hakkında hazırladığımız açıklamalarla vergide e-dönüşüm sürecini bilgilerinize sunuyoruz.
e-Fatura Uygulaması
Aşağıda belirtilen mükellef gruplarının, söz konusu süreler içerisinde e-fatura uygulamasına dahil olmaları ve istisnai haller haricinde, e-fatura uygulamasına kayıtlı diğer kullanıcılara faturalarını e-fatura olarak düzenlemeleri ve bunlardan e-fatura olarak almaları zorunludur.
Belirtilen hadlerin altında kalan mükellefler de istemeleri halinde e-fatura uygulamasından yararlanabileceklerdir. E-fatura uygulamasına kayıtlı mükelleflerden mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı kapsamında düzenleyecek olanlar, bahsi geçen faturalarını, istisnai haller dışında e-fatura olarak düzenleyeceklerdir.
E-fatura uygulamasına geçme zorunluluğu olan mükelleflerin; tam bölünme, birleşme veya nevi değişikliğine gitmeleri halinde devrolunan veya birleşilen tüzel kişi mükellefler ile tam bölünme veya nevi değişikliği sonucunda ortaya çıkan yeni tüzel kişi mükellefler e-fatura uygulamasına geçmek zorundadır. GİB, riskli ya da vergiye uyum düzeyi düşük olan mükellef veya mükellef grupları için e-fatura uygulamasına geçme zorunluluğu getirmeye yetkili kılınmıştır.
e-ArşivFatura Uygulaması
E-arşiv uygulamasına geçiş için öngörülen süreler aşağıdaki şekildedir:
E-arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 01.01.2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarının 30.000 TL'yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil toplam tutarı 5.000 TL'yi) aşması halinde, söz konusu faturaların "e-arşiv fatura" olarak GİB tarafından sunulan e-belge düzenleme portalı üzerinden düzenlenmesi zorunludur.
GİB, riskli ya da vergiye uyum düzeyi düşük olan mükellef veya mükellef grupları için e-arşiv uygulamasına geçme zorunluluğu getirmeye yetkili kılınmıştır.
e-İrsaliye Uygulaması
Aşağıda belirtilen mükelleflerin e-irsaliye uygulamasına dahil olmaları ve düzenleyecekleri sevk irsaliyelerini istisnai haller dışında e-irsaliye olarak düzenlemeleri ve uygulama kapsamındaki mükelleflerden alacakları sevk irsaliyelerini e-irsaliye olarak almaları zorunludur.
5957 sayılı Kanun kapsamında komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle iştigal eden mükelleflerin 01.01.2020 tarihi itibariyle; diğer mükellef gruplarının 01.07.2020 itibariyle e-irsaliye uygulamasına geçmeleri gerekmektedir. Diğer mükellef 01.01.2020 tarihinden itibaren ÖTV Kanunu'na ekli (I) sayılı liste kapsamında lisans alanlar, ÖTV Kanunu'na ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenler, maden ruhsatı veya sertifikası alanlar, şeker imalatı gerçekleştirenler, demir-çelik ürünlerini imal, ithal veya ihracını gerçekleştirenler, Gübre Takip Sistemine dahil olanlar, Hal Kayıt Sistemi kapsamında sebze ve meyvelerin toptan ticaretine başlayanlar için, e-irsaliye uygulamasına geçme zorunluluğu, söz konusu işlemlerin gerçekleştirildiği ayı izleyen dördüncü ayın başından itibaren başlayacaktır.
e-Serbest Meslek Makbuzu Uygulaması
Serbest meslek erbaplarından;
e-serbest meslek makbuzu uygulamasına dahil olmaları ve bu tarihlerden itibaren e-serbest meslek makbuzu düzenlemeleri zorunludur.
e-Müstahsil Makbuzu Uygulaması
E-fatura uygulamasına geçmek zorunda olan mükelleflerden faaliyetleri gereği aynı zamanda müstahsil makbuzu düzenlemek zorunda olanlar, 5957 sayılı Kanun hükümlerine göre komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle iştigal edenler ile GİB tarafından e-müstahsil makbuzu uygulamasına geçiş zorunluluğu getirilen mükelleflerin e-müstahsil makbuzu uygulamasına geçmeleri gerekmektedir. Sebze ve meyve ticaretiyle iştigal eden mükelleflerin 01.01.2020 itibariyle, kapsamdaki diğer mükelleflerin ise 01.07.2020 itibariyle bu uygulamaya geçmeleri zorunludur.
e-Gider Pusulası Uygulaması
GİB, yapılan analiz veya inceleme çalışmaları neticesinde riskli ya da vergiye uyum düzeyi düşük olduğu tespit edilen mükellefleri veya mükellef gruplarını faaliyet, sektör ve ciro tutarına bağlı olmaksızın, yazılı bildirim yapmak ve geçiş hazırlıkları için en az 3 ay süre vermek suretiyle e-gider pusulası uygulamasına geçme zorunluluğu getirmeye yetkilidir. Kendilerine yazılı bildirim yapılan mükelleflerin, yazılı bildirimde belirtilen süreler içerisinde e-gider pusulası uygulamasına dahil olması gerekmektedir.
e-Bilet Uygulaması
Aşağıda belirtilen mükellef gruplarının, belirtilen süreler içerisinde e-bilet uygulamasına geçmeleri zorunludur.
e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi Uygulaması
E-sigorta komisyon gider belgesi uygulaması isteğe bağlı bir uygulama olup, dileyen mükellefler başvuru yaparak söz konusu uygulamadan yararlanabilirler. GİB tarafından e-sigorta komisyon gider belgesi uygulamasına zorunlu olarak dahil olacağı belirtilen sigorta, emeklilik ve reasürans şirketlerinin, GİB tarafından belirlenen süre içinde bu uygulamaya dahil olması ve bu tarihten itibaren istisnai durumlar hariç sigorta komisyon gider belgelerini e-sigorta komisyon gider belgesi olarak düzenlemeleri gerekmektedir.
e-Sigorta Poliçesi Uygulaması
E-sigorta poliçesi uygulaması isteğe bağlı bir uygulama olup, dileyen mükellefler başvuru yaparak söz konusu uygulamadan yararlanabilirler. GİB, en az 3 aylık zaman süresi belirleyerek, sigorta, emeklilik ve reasürans şirketlerinin veya sigorta ve emeklilik aracılarının e-sigorta poliçesi uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirmeye yetkilidir.
e-döviz Alım-Satım Belgesi Uygulaması
E-döviz alım-satım belgesi uygulaması isteğe bağlı bir uygulama olup, dileyen mükellefler başvuru yaparak söz konusu uygulamadan yararlanabilirler. GİB, en az 3 aylık zaman süresi belirleyerek, yetkili müesseselere e-döviz alım-satım belgesi uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirmeye yetkilidir.
e-dekont Uygulaması
E-dekont uygulaması zorunlu bir uygulama olmayıp, bankalar istemeleri halinde 01.01.2020 tarihinden itibaren bu uygulamaya dahil olabileceklerdir. GİB, en az 3 aylık zaman süresi belirleyerek, bankalar için e-dekont uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirmeye yetkilidir.
Elektronik Belge Uygulamalarından Yararlanma Yöntemleri
Mükellefler, elektronik belge uygulamalarından aşağıdaki yöntemlerle yararlanabileceklerdir.
Sorumluluk ve Cezai Müeyyideler
E-belge olarak düzenlenme zorunluluğu getirilen belgelerin kâğıt olarak düzenlenmesi veya hiç düzenlenmemesi halinde VUK'ta öngörülen hükümler çerçevesinde ceza uygulanacaktır.
Elektronik belge olarak düzenlenme zorunluluğu getirilen belgelerin;
gibi nedenlerle, kanunen düzenlenmesi gereken sürenin geçirilmemesi kaydıyla, kağıt olarak düzenlenmesi durumunda özel usulsüzlük cezası kesilmez.
E-belge uygulamalarına dahil olan mükellefler, Tebliğ'de belirtilen haller dışında, yaptıkları teslimleri/alımları ve hizmet ifaları kapsamında, anlaşmalı matbaa işletmelerine bastırılan kağıt belgeleri kullanamazlar; kullanmaları halinde söz konusu mükellefler hakkında VUK'ta öngörülen cezai hükümler uygulanır.
Mükelleflere ait e-belgelerin yine mükelleflere ait bilgi işlem sistemlerinde saklanması esas olup, üçüncü kişiler nezdinde de elektronik saklama yapılabilecektir. Başka mükelleflerden elektronik saklama hizmeti alınması, mükelleflerin e-belgelerinin muhafaza ve ibraza ilişkin asli sorumluluğunu ortadan kaldırmamaktadır. E-belgelerin muhafazasının Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ve Türkiye Cumhuriyeti kanunlarının geçerli olduğu yerlerde yapılması zorunludur.
E-belge uygulamaları kapsamında izin alan mükelleflerin ilgili tebliğde ve kılavuzlarda yer alan usul ve esaslara aykırı biçimde belge düzenlemesi durumunda, işledikleri fiilin türüne göre VUK'ta öngörülen cezalar uygulanacaktır.